Bahan-bahannya
Alhamdulillah selepas 15 minit dikukus.
Inilah hasilnya Kueh Puteri Ayu oleh Cheq' Ayu
Resepinya..
3biji telor grade c
300 ml gula kastor ( 1 cawan lebih sikit) 1cawan =250 ml
2sudu kecil ovelet
200ml santan = ( sekotak santan Kara)
50ml airpandan yang diblend
2sudu kecil pewarna hijau epal(boleh letak lebih ikut kesesuaian)
500 ml tepung gandum = 2 cawan (Cheq'Ayu guna tepung cap bunga rose tanpa pemutih)
1sudu kecil serbuk penaik. (=baking powder)
2sudu kecil ovelet
200ml santan = ( sekotak santan Kara)
50ml airpandan yang diblend
2sudu kecil pewarna hijau epal(boleh letak lebih ikut kesesuaian)
500 ml tepung gandum = 2 cawan (Cheq'Ayu guna tepung cap bunga rose tanpa pemutih)
1sudu kecil serbuk penaik. (=baking powder)
Atasnya
Setengah biji kelapa parut putih sahaja. Kalau buah kecil sebiji kelapa.
1sudu besar tepung ubi (tepung ubi ja kesan dia mcm gam dan putih gebu. Tepung gandum dia akan jadi warna putih kekuningan dan kurang melekat cantik.)
Secubit garam. (ikut tahap masin yang kita nak)
Setengah biji kelapa parut putih sahaja. Kalau buah kecil sebiji kelapa.
1sudu besar tepung ubi (tepung ubi ja kesan dia mcm gam dan putih gebu. Tepung gandum dia akan jadi warna putih kekuningan dan kurang melekat cantik.)
Secubit garam. (ikut tahap masin yang kita nak)
Kelapa kukus dulu baru campur tepung ubi utk dptkan permukaan putih yg terbentuk cantik dan melekat kuat. Bila kukus kelapa pun akan tahan lama tak mudah rosak.
Sedikit Minyak untuk sapu di acuan supaya tak melekat.
Caranya pukul telor, gula, ovelet dan pewarna. Pukul dlm 5 hingga 10minit sampai kembang. Masukkan air pandan, santan dan pukul lg hingga sebati. Kemudian masukkan tepung gandum dan serbuk penaik serentak pukul lg 5 minit hingga adunan pekat dan sebati.
Acuan tu sapu minyak bg rata. Setiap kali nak kukus kena sapu minyak. Masukkan sesudu kecil kelapa parut yg digaul dgn garam dan tepung ubi kemudian tekan tekan bg rapat dlm acuan. Kemudian tuang adunan dlm acuan.
Kukus selama 15 minit. Api kena kuat. Nanti xnaik. Jangan buka buka. Selepas 15minit baru buka. Kalau selalu buka dia jatuh tak naik.
Kalau pukul guna tangan dapat dlm 25biji sekali buat. Kalau guna mixer dapat 36biji. Lebih kurang macamtulah kawan-kawan.
Selamat mencuba kawan-kawan. Jangan lupa baca bismillah dan doa byk byk sebelum buat. InshaAllah jadi.
Cheq' Ayu tunjuk gambar kueh yang Cheq' Ayu buat. Kueh ni boleh disejuk bekukan "frozen".
Bila nak makan letak dlm nasi bila nasi dah masak. Sesuai utk anak-anak. Cuba utk anak anak boleh buat kurang manis ye. Boleh gantikan gula putih dgn gula organik.
Semoga bermanfaat.
No comments:
Post a Comment