topbella

Monday, May 23, 2011

Cantikkanlah dirimu duhai isteri


Isteri tampak cantik walaupun sudah ada anak
Dah berkahwin namun kecantikan MESTI dijaga. Untuk diri sendiri kerana amanah pada diri kita. Definisi cantik adalah subjektif untuk diperkata. Terpulang kepada setiap individu mentafsirnya. Perkongsian kali ini tentang kecantikan wanita ( isteri ) yang harus dijaga.

Sesungguhnya perempuan dengan kecantikan Susah untuk dipisahkan. Rasanya mata kita akan teralih kepada yang cantik dahulu kan.

Kerana apa kena jaga?
Kerana kita bertanggungjawab dengan apa yang dipertanggungjawabkan pada kita. Allah memberi kita wajah yang cantik namun macamana kita menjaganya.

Apatah lagi isteri yang PERLU menjaga penampilan diri. Buat tatapan suami tercinta yang bekerja di luar sana . Penat bekerja seharian mencari nafkah. Dan dugaan wanita yang lebih cantik menjadi ujian mata kalau tidak menjaga.

Rasanya semua suami suka tengok muka isteri licin berserikan?

Dalam agama Islam pun ada di sebut tentang kepentingan isteri berhias untuk suami

Sabda Rasulullah SAW: “Dari Jabir ra. Ia berkata: Kami pernah pergi bersama-sama Rasulullah di dalam satu peperangan. Ketika kami sampai ke Madinah, kami ingin masuk ke rumah masing-masing. Maka Rasulullah SAW pun bersabda: Bersabarlah, iaitu masuklah pada waktu malam iaitu selepas Isyak, supaya isteri dapat bersikat rambutnya yang kusut dan supaya ia dapat berhias kerana telah lama telah ditinggalkan suaminya.” (HR:Muttafaqun Alaihi)

Rasululllah bersabda, “Jika diizinkan seorang manusia sujud kepada manusia,tentu aku akan suruh wanita-wanita sujud kepada suaminya”.- ( HR Al-Tirmizi hasan sahih )

Namun berhati-hati dalam berhias atau mencantikkan diri ( tabaruj ). Jangan sesekali berlebih-lebihan dalam berhias pada orang yang tak sepatutnya sangat dilarang oleh agama.

Contohnya tabaruj pada orang selain suami. Ramai wanita sekarang melakukannya secara sedar atau tidak . Realiti wanita bekerja di luar sana. Awas ya.. Pastikan kita semua di zon biasa. Kalau tidak mengundang bahana melibatkan dosa dan pahala.

Allah SWT berfirman: وَقَرْنَ فِي بُيُوتِكُنَّ وَلاَ تَبَرَّجْنَ تَبَرُّجَ الجَاهِلِيَّةِ الأُولَى  “Dan hendaklah kamu tetap di rumahmu dan janganlah kamu berhias dan bertingkah laku seperti orang-orang jahiliyah.” (Q.S. Al-Ahzab: 33)

Dalam mencantikkan diri, sebagai seorang muslimah kita mempunyai batasan batasan tertentu.

Agar kita menjaga keaslian pemberian Allah. Tidak mengubah pemberian Allah yang mengundang kemarahan Pencipta Yang Agung Berkuasa.

Rasulullah SAW bersabda, maksudnya, "Allah mengutuk (melaknat) perempuan yang bertatu atau minta di buat tatu, yang mencukur alis dan mereka yang meminta dicukur alis mereka, perempuan yang membentuk giginya agar kelihatan cantik dan mereka yang mengubah ciptaan Allah." (HR Thabarani dan Ibnu Mas'ud )

Aisyah r.a. meriwayatkan, "Seorang perempuan Anshar telah kawin, dan sesungguhnya dia sakit sehingga gugurlah rambutnya, kemudian keluarganya bermaksud untuk menyambung rambutnya, tetapi sebelumnya mereka bertanya dulu kepada Nabi, maka jawab Nabi: Allah melaknat perempuan yang menyambung rambut dan yang minta disambung rambutnya." (HR Bukhari)

"Wahai anak-anak Adam, pakailah pakaianmu yang indah berhias pada tiap-tiap kali kamu ke masjid (atau mengerjakan sembahyang), makanlah dan minumlah, dan jangan pula kamu berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai akan orang-orang yang berlebih-lebihan (melampaui batas)." (Surah Al-A'raaf, ayat 31)

Kecantikan diri mesti dijaga. Namun kecantikan ruhani juga patut dijaga agar sentiasa mengaurakan pada wajah kita.

Apakah kecantikan rohani. Kecantikan dari dalam. Ramai yang nampak muda remaja dari usia sebenar kerana menjaga perkara-perkara dalaman yang wajib dipelihara

Jaga hubungan diri dengan Pencipta Kita . ALLAH subhanawwataala.

Rasulullah SAW menggambarkan keindahan agama yang dibawanya dapat difahami daripada sebuah hadis yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah itu cantik dan Allah sukakan kecantikan." (HR Muslim dan At-Tirmidzi)

Sabda Rasulullah s.a.w : “Tiga perkara sesiapa yang memilikinya akan mendapat kemanisan iman: menjadikan Allah dan Rasulnya lebih di cintai daripada kedua-duanya…” ( HR Bukhari dan Muslim )

Jaga perasaan supaya tidak menjadi seorang yang negative came first.  Elakkan memandang orang lain dengan penuh prasangka pandangan mata yang jahat & penuh bersyakwasangka.  Ringankan mulut memberikan salam. Murahkan senyuman apabila diperlukan.

Ya, Pendamping setia pada sang suami tercinta

“Wanita yang solehah ialah yang taat kepada Allah lagi memelihara diri (tidak berlaku curang serta memelihara rahsia dan harta suaminya ) di belakang suaminya, oleh kerana Allah telah memelihara mereka…” (Surah An-Nisa’:34)

Namun ada juga perkara lain yang penting juga untuk menambahkan seri di wajah. Sememangnya pengambilan makanan yang melicinkan wajah adalah penting supaya jerawat atau jeragat dapat dikurangkan di muka. Banyakkan minum air suam atau air kosong ( bukan air sejuk berais )

Elakkan makanan yang memberi kesan pada kulit mengikut citarasa kulit masing-masing Ada kulit yang alah macam saya dengan makanan kekacang, Atau makanan berminyak mengikut kemampuan dan keberkesan pada diri anda Lebihkan sayur sayuran dan buah –buahan segar terutamanya tomato, sawi, dan lain-lain.

Dan haruslah mencuci muka bila sampai waktunya . Memakai secalit krim ( krim, sunblock krim, moisturizer atau bedak ) . Untuk menjaga tona warna kulit  & memelihara kulit daripada pancaran matahari yang semakin telus dari lapisan ozon.  Supaya kulit kelihatan bermaya, dan tiada noda-noda kecil.

Yang mukanyaselalu berjerawat. Jangan memicit jerawat sesuka hati walaupun tangan sentiasa gatal di muka.
Elakkan memegang muka selalu dengan tangan tanpa dibasuh terlebih dahulu.

Dan yang paling penting kawal emosi kita tatkala menghadapi tekanan.
Supaya kelihatan lebih bertenang sentiasa apabila menghadapi ketegangan dalam suasana.

Saya bukan ratu cantik
Bukan juga duta kosmetik
Cuma ingin berkongsi coretan pena
Menjaga kulit lebih baik
Supaya kita kelihatan cantik
Kerana sememangnya semua wanita Dan ciptaan Allah sememangnya cantik.
Yang penting kita semua suka CANTIK KAN…

Jom semua isteri kita kembalikan seri kecantikan kita….

“Rasulullah s.a.w ditanya tentang sebaik-baik wanita. Baginda menjawab: Yang menyukakan kamu apabila memandangnya. Apabila disuruh, dia patuh, menjaga rahsiamu dengan baik dan menjaga harta kamu”.- (HR Ahmad )

isteri tetap comel di mata suami : )
Semoga kita menjadi isteri yang mudah masuk syurga amin..

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:“Apabila seseorang isteri meninggal dunia dan suaminya redha kepadanya, maka ia akan masuk syurga.”( HR Tirmidzi dan Ibn Majah )
"Rasulullah s.a.w bersabda : Apabila seorang isteri solat fardhu yang lima, puasa sebulan ramadhan, menjaga kemaluannya, taat kepada suaminya, maka dia masuk syurga".(HR Muslim)

0 comments:

Iklan Sebentar

Mujahiddah Solehah

My photo

"Bacalah Al Qur'an. Karena ia pada hari kiamat nanti akan datang untuk memberikan syafaát kepada para pembacanya." (Hadith sahih, riwayat Muslim)